Spear

Biografie

Spear is een Belgische schilder, gevestigd in Brussel en schildert sinds 2002. Met kunst als een manier om een sociale en humanistische boodschap te creëren, is zijn werk opgesplitst in binnen- en buitenactiviteiten. De helft van het jaar op reis, schilderde hij in een aantal Latijns-Amerikaanse landen zoals Argentinië, Brazilië, Chili, Colombia, Ecuador, Peru, Bolivia, Costa Rica, Belize, Mexico, Cuba… en Europese steden zoals Parijs, Berlijn, Londen en natuurlijk Brussel. Door te reizen werd hij zich bewust van verschillende sociale realiteiten waar hij een andere manier van denken en leven ontdekte, maar het deed hem ook onze levensstijl en waarden in vraag stellen.

Zijn interventies buiten zijn van vitaal belang voor deze kunstenaar die het gebruikt als een ijsbreker met de lokale bevolking: “Als ik op reis ben, geeft schilderen me de mogelijkheid om meer te zijn dan alleen een toerist. Het creëert een speciale relatie met de lokale bevolking. Van hieruit begint een uitwisseling waarbij ik niet alleen van hen neem, maar ook iets geef. We zijn tegelijkertijd leraar en leerling van iedereen, want iedereen heeft iets te leren van iedereen. Alle lessen die ik onderweg leer, vormen de voedingsbodem van mijn inspiratie voor mijn werk en mijn leven”.

Het plaatsen van portretten op grote schaal is zijn manier om onze steden opnieuw te vermenselijken, en om iemand eraan te herinneren hoe belangrijk het is om in contact te blijven met je gevoelens en emoties, in een maatschappij die de neiging heeft menselijke waarden te verliezen. De menselijke figuur is een product geworden en wordt alleen nog maar gebruikt als een instrument voor promotie, een leeg omhulsel.

Spear is gefascineerd door oude meesters, hun technieken en de ongelooflijke kracht van het verhaal in hun schilderijen. Maar hij is ook zeer geïnspireerd door hedendaagse kunstenaars zoals Michael Borremans, Alex Kanevsky of Connor Harrington. Zijn werk is een langzame overgang van een academische vorming naar een meer hedendaagse voorstelling die overgaat van een gecontroleerd realisme naar een meer spontane en gedeconstrueerde schilderkunst.

Geëngageerd en ervan overtuigd dat we allemaal iets kunnen doen om de wereld waarin we leven te veranderen, lanceerde Spear in 2012 het project “Painted for Them”. Het doel van dit liefdadigheidsproject is om mensen in nood te helpen en de vooroordelen te doorbreken. Het is gebaseerd op drie pijlers: menselijke uitwisseling, artistieke creatie en de intentie om de mentaliteit te veranderen. Dit project vertegenwoordigt een deel van zijn productie. Zijn laatste show “Invisibles” presenteerde de verhalen van twintig daklozen die hij op straat ontmoette. De opbrengst van de tentoonstelling werd geschonken aan verenigingen die zich inzetten voor de verbetering van de situatie van daklozen in Brussel. De meeste van zijn op straat geschilderde modellen zijn ook dakloos, een poëtische manier om de Invisibles weer zichtbaar te maken…

Portfolio

Brussels, Belgium

Geïnteresseerd in een muurschildering door Spear?

Hebben deze krachtige muurschilderingen je in hun ban? Deze kunstenaar zal alles opfleuren wat je naar hem gooit. Ben je klaar om een kleurrijke toekomst te creëren? Die ligt nu in jouw handen. De wereld is ons canvas, dus laten we samen een betoverende muurschildering maken. Het enige wat je hoeft te doen is contact met ons opnemen.

Bring your story to Life

Til jouw muur of ruimte op naar een hoger niveau en laat je leiden door onze kennis. Met ons bewezen proces wordt elk idee realiteit. 

Contacteer ons

Treepack BV
Leuven, Belgium
Telefoon: +32 484 71 95 34
E-mail: hello@treepack.net

Get inspired

Schrijf je in op onze nieuwsbrief