De stad als canvas. Dit is Tour Elentrik

Street art verandert het gezicht van steden over de hele wereld. Het is een kleurrijk gesprek tussen kunstenaars en de publieke ruimte. Eén project dat opvalt in zijn toewijding om deze expressieve kracht te kanaliseren is Treepack’s ‘Tour Elentrik’. Dit blogartikel neemt een diepgaande kijk op dit innovatieve initiatief en de manier waarop het de urbane omgevingen verandert.

Wat is Tour Elentrik?

Tour Elentrik, gelanceerd door Treepack, is een uniek project dat street art en duurzaamheid combineert. Het transformeert elektriciteitskasten in steden over de hele wereld in opvallende kunstwerken. Elk van deze kunstwerken reflecteert de unieke culturele en sociale context van zijn omgeving, waardoor ze functioneren als een soort van stedelijk dagboek.

De stad als canvas - Elektricteitskast in bos

De impact van Tour Elentrik

Naast het toevoegen van visuele aantrekkingskracht aan de stad, gaat het Tour Elentrik project veel verder dan esthetiek. Door de saaie grijze elektriciteitskasten te transformeren in levendige kunstwerken, bevordert het project sociale interactie en community-verbinding. Bovendien moedigt het project burgers aan om na te denken over de invloed van kunst en duurzaamheid in hun dagelijkse leven. Het resultaat? Meer kleur op straat, minder vandalisme en ontzettend tevreden deelnemers en inwoners! 

Van de vernieuwde nutsvoorzieningen is er ook steeds een leuke wandeling uitgestippeld om op ontdekking te gaan in de stad. Zo ontdek je vaak nieuwe en leuke plekjes en ben je actief bezig. Het is de perfecte gezinsuitstap om jouw stad en anderen te gaan verkennen. 

De stad als canvas - Elektriciteitskast op straat

Het samenspel van kunst en duurzaamheid

Vaak gebeuren er ook heel mooie samenwerkingen met lokale talenten. Zo organiseren we vaak brainstormsessies en geven we de inwoners de mogelijkheid om mee te werken aan deze projecten. Zelfs leeftijd is geen probleem, we werkten samen met lagere schoolkinderen, universiteitsstudenten, lokale amateurkunstenaars, professionele artiesten en zoveel meer! 

Treepack’s Tour Elentrik project benadrukt het belang van duurzaamheid door middel van kunst. Elk stuk fungeert als een visuele herinnering aan het belang van milieuvriendelijk gedrag. Hierdoor helpt het project het bewustzijn over duurzaamheidsproblemen te vergroten en inspireert het mensen om duurzamere keuzes te maken.

De stad als canvas - Elektriciteitskast in wijk

Tour Elentrik Zonhoven

Het straatbeeld in Zonhoven werd omgetoverd met een boeiende transformatie van nutsvoorzieningskastjes. Al deze kunstwerken zijn te bewonderen via een gloednieuwe fietsroute van wel 17km. Wie de kunstroute door Zonhoven volgt, zal op 14 plaatsen beschilderde elektriciteitskastjes kunnen bewonderen. Daarnaast zal de route je ook brengen langs een nieuwe monumentale muurschildering in een fiets- en autotunnel. Zo worden alle streetart-projecten in Zonhoven aan elkaar gelinkt. 

Ontdek de volledige case hier!

De stad als canvas - Elektriciteitskast naast wei

Tour Elentrik  is een stralend voorbeeld van hoe kunst kan worden ingezet om belangrijke gesprekken te stimuleren en stedelijke landschappen te verbeteren. Door elektriciteitskasten om te vormen tot canvas voor uitdrukkingskracht en betrokkenheid, creëert het project een sterke verbinding tussen kunst, gemeenschap en duurzaamheid. Tour Elentrik is een prachtig bewijs dat kunst zowel mooi als betekenisvol kan zijn.

Meer informatie over alle projecten van Tour Elentrik kan je hier vinden!

De stad als canvas - Elektriciteitskast in stad

Interesse?

Til jouw muur of ruimte op naar een hoger niveau en laat je leiden door onze kennis. Met ons bewezen proces wordt elk idee realiteit.
Maak een afspraak met onze Mural Experts:

Nieuwste blogs

Bring your story to Life

Til jouw muur of ruimte op naar een hoger niveau en laat je leiden door onze kennis. Met ons bewezen proces wordt elk idee realiteit. 

Contacteer ons

Treepack BV
Leuven, Belgium
Telefoon: +32 484 71 95 34
E-mail: hello@treepack.net

Get inspired

Schrijf je in op onze nieuwsbrief