Jong Koersgeweld – Eddy Merckx cycling route

Muurschildering van Eddy Merckx in zijn geboortedorp

Koersen, dat kunnen we in Vlaams-Brabant. Wereldkampioenen als Eddy Merckx, Sven Nys en Remco Evenepoel werden groot op Vlaams-Brabantse bodem en zorgden er voor dat deze regio de koers sinds jaar en dag in haar hart draagt. In Vlaams-Brabant groeiden zij op en ontdekten ze hun talenten. Vlaams-Brabant werd hun trainingsgebied, met haar glooiende landschap, pittige hellingen en meedogenloze kasseistroken maar ook met haar eindeloze vergezichten, prachtige holle wegen, fruitbomen en wijngaarden. Steeds meer fietsers komen de provincie dan ook met hun race- of gravelfiets verkennen.

Om de beleving langs de cycling routes nog te verhogen, worden er in het kader van het project ‘Jong Koersgeweld’ 10 streetart kunstwerken gecreëerd.

“Met steun van Toerisme Vlaanderen wordt op de sportieve fietsroutes in Vlaams-Brabant bijkomende beleving voorzien door het creëren van street art in het thema koers”, zegt minister voor toerisme Zuhal Demir. “De liefde voor de wielercultuur is eigen aan Vlaanderen en via 10 street art werken, willen we de liefde voor de koers ook delen met (wieler)toeristen uit binnen- en buitenland.”

 

Het eerste werk dat onthuld wordt, is een eerbetoon aan, hoe kan het ook anders, onze grootste wielrenner aller tijden Eddy Merckx. De street art van Eddy Merckx is vanaf nu te bewonderen op de gevel van Café ’t Klein Verlet in zijn geboortedorp Kiezegem, waar ook het monument Eddy Merckx staat. De locatie ligt zowel op de Eddy Merckx Cycling Route als de Sven Nys Cycling Route.

“Vlaams-Brabant is dé meest veelzijdige cycling bestemming van Vlaanderen, een walhalla voor wielerliefhebbers groot en klein”, zegt gedeputeerde voor toerisme Gunther Coppens. “Deze muurschilderingen zorgen er voor dat niet enkel de fervente wielertoeristen maar ook de vele bezoekers met een hart voor de koers in Vlaams-Brabant kunnen genieten van de koerssfeer die eigen is aan onze regio. Vlaams-Brabant is bovendien ook de perfecte streek om een bezoek af te ronden met een heerlijk streekgerecht of plaatselijk gebrouwen bier”.

Ook Elke van Edom, eigenaar van Café ’t Klein Verlet is opgetogen met de nieuwe muurschildering. “Eddy Merckx blijft na al die jaren enorm populair. Het valt ons op dat er fans van over de hele wereld naar zijn geboortedorp komen. Zo kwamen er recent nog fans uit Mexico langs”, vertelt Elke. “Deze muurschildering is voor de vele fans en fietsers die hier passeren zeker een meerwaarde. En alle bezoekers en fietsers zijn uiteraard welkom om in Café ’t Klein Verlet op krachten te komen.

Eddy Merckx zelf is vereerd met de muurschildering. “Het is bijzonder fijn om te zien dat mijn carrière zo veel jaren later nog tot te verbeelding spreekt”, zegt Eddy Merckx. “Wie weet inspireert dit werk jonge fietsers en kunnen die hun talent ontdekken en verder laten groeien op de vele Vlaams-Brabantse cycling routes.”

De 10 street art kunstwerken op de verschillende fietsroutes worden gerealiseerd door Treepack. Voor de realisatie van de koersmuurschilderingen werken we samen met artiesten uit binnen- en buitenland.

 

Het project Jong Koersgeweld is een initiatief van de provincie Vlaams-Brabant.

[Het huis  links in de achtergrond op de foto’s is het geboortehuis van wielerlegende Eddy Merckx]

Interesse?

Til jouw muur of ruimte op naar een hoger niveau en laat je leiden door onze kennis. Met ons bewezen proces wordt elk idee realiteit.
Maak een afspraak met onze Mural Experts:

Jong Koersgeweld – Dijleland Gravelroute

Het werk verwijst naar de vele supporters die tijdens het WK wielrennen in 2021 de renners aanmoedigden in hun…

Jong Koersgeweld – Dwars door het Hageland Gravelroute

Het abstracte werk van een fietser te midden van een stofwolk, doet wegdromen naar de wedstrijd ‘Dwars door het…

Jong Koersgeweld – Sven Nys Gravelroute

Het werk van kunstenaar Sam Billen ademt cyclocross. Enkele renners voorovergebogen over hun stuur, ploegen zich een weg door…

Jong Koersgeweld – R. EV 1703 Cycling Route

Het kunstwerk “Rainbow Remco : Aerobullet” toont een monumentaal portret van toptalent Remco Evenepoel. Het portret straalt kracht uit…

Bring your story to Life

Til jouw muur of ruimte op naar een hoger niveau en laat je leiden door onze kennis. Met ons bewezen proces wordt elk idee realiteit. 

Contacteer ons

Treepack BV
Leuven, Belgium
Telefoon: +32 484 71 95 34
E-mail: hello@treepack.net

Get inspired

Schrijf je in op onze nieuwsbrief