KOW Abdij van Park – Het Koninkrijk

​Een vos waagt zich met zijn nieuwsgierige snuit in het ondiepe water terwijl koning kikker over de vijver vaart richting de abdij, een haas vliegt mee op de hals van de zwarte zwaan, egels trekken eropuit om te gaan picknicken… Deze fantasierijke beelden zijn sinds kort te bewonderen in de fietserstunnel tussen de Hoegaardsestraat en de Norbertijnenweg. Meer dan 100 buurtbewoners werkten samen met kunstenaarscollectief Treepack dit participatief street art project uit.

Op vraag van buurtbewoners werd de toegangspoort van de Spaanse Kroon naar de Abdij van Park opgefleurd met een laagje kunst. Dankzij Kom op voor je wijk, een platform voor burgerparticipatie van de stad Leuven, verkreeg het wijkcomité van de Spaanse Kroon de middelen om hun buurt op te fleuren. Kortom een muurschildering voor én door de buurtbewoners.

Participatie van A tot Z

Het kunstwerk ‘Koninkrijk’ gaat over een fictieve wereld waarin dieren een zorgeloos leven lijden. De gehele muurschildering verbeeldt als het ware een doorsnee dag uit het fantasierijke leven van de lokale fauna en flora uit de abdijsite. Deze immersie in het dagelijkse leven van de abdijbewoners kwam tot stand na enkele creatieve brainstormsessies met geëngageerde buurtbewoners. Maar liefst 60 mensen bedachten concepten en tekeningen die de aanzet werden voor het finale kunstwerk.

De artiesten van Treepack creëerden op hun beurt twee ontwerpen waarbij de input van de buurtbewoners in twee ontwerpen werd gegoten. Vervolgens lieten maar liefst 225 buren hun stem horen en werd het kunstwerk ‘Koninkrijk’ gekozen.

Maar daar bleef het niet bij. Aangezien dit project deel uitmaakte van Kom op voor je wijkwerden er nog meer bewoners actief betrokken bij het plaatsen van de kunstwerken. Na een workshop graffiti konden zij zelf aan de slag in de binnenwanden van de tunnels om het kunstwerk vorm te geven. Uiteindelijk werd de tunnel gereinigd en geschilderd door een groep van 45 diverse buren onder leiding van Treepack.

“Met Kom op voor je wijk moedigen we Leuvenaars aan om hun dromen voor de straat of buurt te realiseren met hulp van de stad”, licht schepen van wijkwerking Bieke Verlinden toe. “Zo brengen, Kom op voor je wijk-projecten buurtbewoners samen en versterken het fijn samenleven in onze stad. Je ziet hier dat er fijne, nieuwe ontmoetingen ontstaan en dat de buurt zich nog meer verbonden voelt. Deze muurschildering is daar het prachtige resultaat van. Je kan ernaar blijven kijken en steeds nieuwe dingen zien. Ze weerspiegelt echt de creativiteit en veelzijdigheid van de buurtbewoners”, zegt schepen Bieke Verlinden.

Een kunstwerk voor de buurt, door de buurt

“Een project dat startte met het idee van één bewoner en dat mocht uitgroeien tot een veel groter geheel dankzij het wijkcomité. Er was veel participatie en input van zowel wijkbewoners als mensen uit omringende straten en stakeholders. Het is een project dat gedurende een jaar voor samenwerking en verbinding zorgde binnen de wijk. Met een mooi resultaat, waar we heel trots op kunnen zijn. Op deze manier is onze wijk ook ‘kleurrijk’ verbonden met de mooie Abdij van Park!” Wist één van de initiatiefnemers, Marc Vermeeren, ons te vertellen.

Interesse?

Til jouw muur of ruimte op naar een hoger niveau en laat je leiden door onze kennis. Met ons bewezen proces wordt elk idee realiteit.
Maak een afspraak met onze Mural Experts:

Jong Koersgeweld – Dijleland Gravelroute

Het werk verwijst naar de vele supporters die tijdens het WK wielrennen in 2021 de renners aanmoedigden in hun…

Jong Koersgeweld – Dwars door het Hageland Gravelroute

Het abstracte werk van een fietser te midden van een stofwolk, doet wegdromen naar de wedstrijd ‘Dwars door het…

Jong Koersgeweld – Sven Nys Gravelroute

Het werk van kunstenaar Sam Billen ademt cyclocross. Enkele renners voorovergebogen over hun stuur, ploegen zich een weg door…

Jong Koersgeweld – R. EV 1703 Cycling Route

Het kunstwerk “Rainbow Remco : Aerobullet” toont een monumentaal portret van toptalent Remco Evenepoel. Het portret straalt kracht uit…

Bring your story to Life

Til jouw muur of ruimte op naar een hoger niveau en laat je leiden door onze kennis. Met ons bewezen proces wordt elk idee realiteit. 

Contacteer ons

Treepack BV
Leuven, Belgium
Telefoon: +32 484 71 95 34
E-mail: hello@treepack.net

Get inspired

Schrijf je in op onze nieuwsbrief