Stationstunnel – Veurne

In samenwerking met Kunstenaarscollectief Treepack heeft in April 2024 de stationsdoorgang van Veurne een opvallende metamorfose ondergaan. Wat ooit een grijze, saaie doorgang was, is nu veranderd in een waar kunstwerk, met de hoofdletter K. Geïnspireerd door befaamde inwoners en ereburgers zoals Paul Delvaux en Will Tura heeft het project tot doel de gang op te frissen en aantrekkelijker te maken voor reizigers. Maar liefst 150m2 biedt de eerste kennismaking met de stad Veurne.

Het project, met als slagzin “Zoveel Veurne! – Uitzonderlijk Veurne!”, heeft volop inspiratie geboden voor het kunstwerk met de titel “Dag Veurne”. Dit transformeert de trappenhal in de stationstunnel tot een surreële scène waar de tijd lijkt stil te staan. Het werk is een eigenzinnige interpretatie van het Belgisch surrealisme, met duidelijke verwijzingen naar de stad en haar ereburgers.

Het kunstwerk werden ontworpen in opdracht van stad Veurne door kunstenaarscollectief Treepack. Ze werkten samen met Belgische artiest Sam Billen en street art collectief Treepack.

Het eerste deel van het ontwerp toont een saxofonist, sterk geassocieerd met Willem Vermandere, en een schilderij van een skelet, een knipoog naar de beroemde werken van Paul Delvaux. Op de achtergrond prijkt het marktplein van Veurne met het stadhuis, belfort en kerk.

In het tweede deel zien we Helena. Helena houdt een gesigneerde platenhoes vast van Will Tura. De man die de klok terugdraait, verwijst naar het nummer ‘Als hij de tijd kon terugdraaien’ van Will Tura en benadrukt nogmaals de relativiteit van tijd zoals in de schilderijen van Delvaux. In de achtergrond staat de Sint-Niklaastoren.

Schepen van cultuur en toerisme, Jonas Bel reageert alvast trots: “Het station wordt vaak de ingangs- en/of uitgangspoort van een stad gezien. Met dit gigantisch kunstwerk laten we inkomende reiziger alvast tonen wat hij allemaal kan verwachten en kan de vertrekkende reiziger nog eens samenvattend meenemen over alles wat die mocht ontdekken. Een waar pareltje!”

De muurschildering van maar liefst 150m² weerspiegelt de gezamenlijke inspanning van de stad Veurne en kunstenaarscollectief Treepack om zowel de toegankelijkheid van het station en de omgeving te verbeteren. Het nodigt bezoekers uit om te genieten van de stad en fungeert als een welkomstmonument voor alle reizigers. Bovendien draagt het bij aan Veurne hun visie voor een levendige en gastvrije stad.

Interesse?

Til jouw muur of ruimte op naar een hoger niveau en laat je leiden door onze kennis. Met ons bewezen proces wordt elk idee realiteit.
Maak een afspraak met onze Mural Experts:

Jong Koersgeweld – Dijleland Gravelroute

Het werk verwijst naar de vele supporters die tijdens het WK wielrennen in 2021 de renners aanmoedigden in hun…

Jong Koersgeweld – Dwars door het Hageland Gravelroute

Het abstracte werk van een fietser te midden van een stofwolk, doet wegdromen naar de wedstrijd ‘Dwars door het…

Jong Koersgeweld – Sven Nys Gravelroute

Het werk van kunstenaar Sam Billen ademt cyclocross. Enkele renners voorovergebogen over hun stuur, ploegen zich een weg door…

Jong Koersgeweld – R. EV 1703 Cycling Route

Het kunstwerk “Rainbow Remco : Aerobullet” toont een monumentaal portret van toptalent Remco Evenepoel. Het portret straalt kracht uit…

Bring your story to Life

Til jouw muur of ruimte op naar een hoger niveau en laat je leiden door onze kennis. Met ons bewezen proces wordt elk idee realiteit. 

Contacteer ons

Treepack BV
Leuven, Belgium
Telefoon: +32 484 71 95 34
E-mail: hello@treepack.net

Get inspired

Schrijf je in op onze nieuwsbrief