Street art op Kortrijk Weide

Sinds december 2019 – tijdens de warmste week van StuBru in Kortrijk – staat de toegangspoort van de site, een fietsers- en voetgangerstunnel, in een nieuw jasje! Tijdens het begin van de winter pakten lokale creatievelingen de Ronde van Vlaanderenbrug aan (aan de Havenkaai). In een latere fase (voorjaar 2021) zal er een optische illusie geplaatst worden op de oprit van de site ter hoogte van Lago.

Voor het eerste project – de toegangspoort van de site (de fietserstunnel) heeft artiest Larsen Bervoets een abstract/geometrische schaduw- en lijnencompositie ontworpen en geplaatst.

Voor het tweede project onder de Ronde van Vlaanderenbrug werd er samengewerkt met lokale deelnemers die niet alleen een steentje bijdragen aan hun buurt, maar ook konden bijleren van professionele artiesten die zich continu bezighouden met ontwerpen en experimenteren, en de uitvoer van eigen projecten en designs. Dus niet alleen op papier of canvas, maar ook op muren!

De volgende stap is de plaatsing van een vloerschildering op de oprit van het LAGO-zwembad. Meer info hierover volgt in het voorjaar van 2021.

Positive Vibrations vol. 1

Samen met een handvol lokale creatievelingen brachten we een upgrade aan de met graffiti-overloaded betonnen constructie onder de Ronde van Vlaanderen-brug op Kortrijk Weide.

Het doel van dit street art-project was niet simpelweg ‘een muurschildering zetten’, maar wel het aan de slag gaan met lokale artiesten, samen ontwerpen, brainstormen, hen de kneepjes van het vak leren en bijstaan gedurende de hele uitvoering. Het was dus een creatief project waar teamplay en samenwerking voorop stond, wat uiteindelijk is uitgedraaid tot een heel positieve sfeer onder alle kunstenaars die hebben meegewerkt aan dit street art-project.

Het achterliggende concept van het ontwerp komt uit een brainstormsessie met MC Bullet, Saar Vandenheede en Lisa Gold (Oops & Daizy). Hier werden alle ideeën samengebracht waar vervolgens alle deelnemers zich op hun eigen creatieve manier hebben kunnen laten gaan. Na deze samensmelting werd alles uitgespreid op een bedje van pixels (een link naar de Digital Arts van de HoWest hogeschool om de hoek), met globale thema’s zoals fauna, flora en muziek – een directe verwijzing naar het vele groen in de omgeving en de optredens met soundsystem die hier in betere tijden plaatsvonden.

De “Urban Birdies” spelen in de hoofdrol van dit ontwerp – rebelse maar ludieke vogels met een hoek af en stoere schoenen aan – gepaard met gigantische kleurrijke bladeren. De pilaren van de brug zijn omgetoverd tot twee mixtapes die zorgen voor de muziek waar alle birdies op dansen. Als kers op de taart kregen we street artist Thomas Maris over de vloer die zijn creativiteit kon loslaten tussen alle losvliegende pixels; het voorheen kale beton is nu een aantal stadsdieren rijker!

Muziek was zeker niet te missen tijdens de uitvoering van dit street art-project: de boombox van de creatives stond vrijwel permanent aan, iets wat leidde tot bezoeken van buurtbewoners en passanten. Het “urban” karakter in combinatie met deze unieke street art-kunstwerken is nog steeds sterk aanwezig, en ondanks de wisselende weersomstandigheden én een lange looptijd vanwege de alombekende epidemie is dit project omgedoopt tot “Positive Vibrations vol. 1”, wat ook de titel is van een van de mixtapes.

“Walk on by” – ontwerp en uitvoering door Larsen Bervoets

Larsen Bervoets ontwierp een strak lijnenspel met optische illusies en imaginaire schaduwlijnen voor deze fietsers- en voetgangerstunnel dat tevens de toegangspoort is voor Kortrijk weide: een gigantisch plein waarop enorm veel activiteiten plaatsvinden gedurende het hele jaar. De schilderwerken vonden plaats tijdens de Warmste week van Stubru – een evenement dat een hart onder de riem steekt voor iedereen die het nodig heeft. 
Als je door deze tunnel wandelt zie je verschillende perspectieven en illusies verschijnen. Het kunstwerk kreeg daarom ook de titel “Walk on By” naar een song van Dionne Warwick.

 

IN DE MEDIA:

Deze projecten werden mogelijk gemaakt door een samenwerking tussen Treepack, Stad Kortrijk, JC Tranzit, De Stroate, Artkor, en vele andere helpende handen! 

Interesse?

Til jouw muur of ruimte op naar een hoger niveau en laat je leiden door onze kennis. Met ons bewezen proces wordt elk idee realiteit.
Maak een afspraak met onze Mural Experts:

Jong Koersgeweld – Dijleland Gravelroute

Het werk verwijst naar de vele supporters die tijdens het WK wielrennen in 2021 de renners aanmoedigden in hun…

Jong Koersgeweld – Dwars door het Hageland Gravelroute

Het abstracte werk van een fietser te midden van een stofwolk, doet wegdromen naar de wedstrijd ‘Dwars door het…

Jong Koersgeweld – Sven Nys Gravelroute

Het werk van kunstenaar Sam Billen ademt cyclocross. Enkele renners voorovergebogen over hun stuur, ploegen zich een weg door…

Jong Koersgeweld – R. EV 1703 Cycling Route

Het kunstwerk “Rainbow Remco : Aerobullet” toont een monumentaal portret van toptalent Remco Evenepoel. Het portret straalt kracht uit…

Bring your story to Life

Til jouw muur of ruimte op naar een hoger niveau en laat je leiden door onze kennis. Met ons bewezen proces wordt elk idee realiteit. 

Contacteer ons

Treepack BV
Leuven, Belgium
Telefoon: +32 484 71 95 34
E-mail: hello@treepack.net

Get inspired

Schrijf je in op onze nieuwsbrief