Muurschilderingen voor Verkeersveiligheid: Het Verhaal van “The Act of Slowness” in Heverlee

Het gebruik van kunst in openbare ruimten om het gedrag van mensen te beïnvloeden is niet nieuw. Door de eeuwen heen heeft kunst de kracht gedemonstreerd om de manier waarop we naar de wereld kijken te veranderen. Vandaag de dag wordt deze kracht van kunst toegepast op een zeer praktisch gebied: verkeersveiligheid. In Heverlee, speelt een unieke muurschildering, “The Act of Slowness”, een belangrijke rol bij het bevorderen van veiliger verkeer in de buurt.

Het ontstaan van The Act of Slowness

In de Pleinstraat van Heverlee zijn een luiaard en zijn vriend, de neushoornvogel, de nieuwste bewoners, dankzij de inspanningen van de lokale gemeenschap en het stadsproject “Kom op voor je wijk”. Deze muurschildering, een levendig en semi-realistisch kunstwerk vol exotische planten en natuurlijke kleuren, is het resultaat van de creatieve inspanningen van de bewoners van de Pleinstraat, Sam Peetermans en Eline Develtere en de steun van hun buurtgenoten.

Muurschilderingen voor Verkeersveiligheid - Mural op huis

Het creatieve proces

Het idee voor deze muurschildering begon met het zien van de zijgevel van een gebouw als een potentieel canvas. Met de hulp van “Kom op voor je wijk”, een initiatief dat door de stad Leuven wordt gesteund om buurtbewoners te helpen hun omgeving te verfraaien, werd dit idee omgezet in een projectvoorstel.

Met de creatieve assistentie van Treepack, werd na een brainstormsessie met de buurtbewoners gekozen voor een ontwerp met een luiaard. Meer dan 100 buren brachten hun stem uit, waarbij uiteindelijk “The Act of Slowness” als winnaar uit de bus kwam.

Muurschilderingen als middel voor verkeersveiligheid

De luiaard, genesteld op een tak en omgeven door levendige paarse bloemen, kijkt op van zijn boek, getiteld “The Act of Slowness”, en maakt oogcontact met voorbijgangers. Deze scène symboliseert het plezier van het langzame leven en de rust, een boodschap die de buurtbewoners hopen over te brengen op het verkeer in hun straat. Het idee is dat deze aantrekkelijke muurschildering fungeert als een visueel breekpunt dat de automobilisten stimuleert om trager en rustiger te rijden, wat de omgeving aangenamer en veiliger maakt voor iedereen.

De impact van de muurschildering

“The Act of Slowness” is meer dan alleen een mooi kunstwerk. Het is ook een effectief middel geworden om gesprekken te stimuleren en de gemeenschap te verenigen. Het trekt de aandacht van voor​​bijgangers en buurtbewoners, en is een aangename ontmoetingsplaats geworden die iedereen op een kleurrijke en vrolijke manier verwelkomt.

Muurschilderingen voor Verkeersveiligheid - Mural op straat

Conclusie: De kracht van muurschilderingen voor verkeersveiligheid

Het is duidelijk dat kunst, in het bijzonder muurschilderingen, een krachtig hulpmiddel kan zijn om de veiligheid op de weg te bevorderen. “The Act of Slowness” in Heverlee is een levend voorbeeld van hoe een creatieve, goed ontworpen muurschildering het rijgedrag kan beïnvloeden en tegelijkertijd een buurt kan verenigen. Het is meer dan alleen een mooi gezicht – het is een symbool van gemeenschapsgeest en een dagelijkse herinnering om het leven langzaam en veilig te houden.

Nog meer weten over dit unieke project in Heverlee? Klik hier!

Met de groeiende erkenning van de impact van muurschilderingen op het verkeer, kunnen we in de toekomst verwachten dat meer steden dergelijke innovatieve initiatieven zullen ontplooien. En wie weet, misschien zal de volgende keer dat je door een straat rijdt, een luiaard je aanmoedigen om het rustig aan te doen en te genieten van de rit.

Binnenkort een extra hoeveelheid kleur in jouw gemeente? Ontdek hier meer informatie en wie weet staan wij binnenkort de straten in jouw buurt op te vrolijken!

Interesse?

Til jouw muur of ruimte op naar een hoger niveau en laat je leiden door onze kennis. Met ons bewezen proces wordt elk idee realiteit.
Maak een afspraak met onze Mural Experts:

Nieuwste blogs

Bring your story to Life

Til jouw muur of ruimte op naar een hoger niveau en laat je leiden door onze kennis. Met ons bewezen proces wordt elk idee realiteit. 

Contacteer ons

Treepack BV
Leuven, Belgium
Telefoon: +32 484 71 95 34
E-mail: hello@treepack.net

Get inspired

Schrijf je in op onze nieuwsbrief