Sint-Pieters-Leeuw ging samen in zee met kunstenaarscollectief Treepack om twee monumentale muurschilderingen te realiseren. Zij activeerden op hun beurt kunstenaars Simon Mannaerts en Toon Van Ishoven om een kunstwerk te creëren te Ruisbroek en Negenmanneke. De voorbije weken werd Sint-Pieters-Leeuw opgefleurd met kunst in de publieke ruimte om U tegen te zeggen. Centraal hierbij staat de focus op de toekomst van jongeren en de rol die zij spelen in de groeiende samenleving van de Brusselse randgemeentes.
Packed for the future
Nadat in 2021 de gemeente Sint-Pieters-Leeuw het idee bij Treepack voorstelde om de buitenmuur van de Sint-Stevensschool Negenmanneke op te fleuren met street-art, werd een uniek ontwerp uitgewerkt genaamd ‘Packed for the Future’. Duurzaamheid, mobiliteit en toekomst is waar het om gaat. Na enthousiaste goedkeuring van de burgemeester en het lokale schoolbestuur ging kunstenaar Toon Van Ishoven aan de slag met dit uitdagende project.
De opvallende blauwe rugtas staat symbool voor de school als een plek waar ‘bagage’ opgedaan kan worden en waar kennis plus ervaringen worden verkregen die kinderen wapenen voor de toekomst. De papieren vliegtuigjes die uit de tas vliegen, met speelse kindertekeningen erop, lijken helemaal op te gaan in de omgeving. Aan de rugzak hangt een sleutelhanger die verwijst naar de ‘Negenmannekes’-munt die in de gemeente welbekend is. Op deze manier vormt zich een interessante overlapping van het verleden en het heden. De toekomst, groei en natuur worden opgeroepen in de vorm van een grote zonnebloem die uit de rugzak groeit. Door het gebruik van de haak waaraan de schooltas hangt en de werking met slagschaduwen vanonder komt het geheel ruimtelijk en hyperrealistisch over.
Toon Van Ishoven is een multimediakunstenaar die zijn passie heeft gevonden met het creëren van stijlvolle muurschilderingen. Zeker in de buitenlucht gaat hij de uitdaging aan om fantastische werken te creëren en zo op te stijgen als een van de meer succesvolle Belgische muurschilders. “Ik vind het heerlijk om elke keer weer te gaan schilderen” aldus Toon van Ishoven.
Ook schooldirectrice Kathy Vanlinthout is laaiend enthousiast over de nieuwe schildering op haar gevel. “We zijn als school dankbaar dat onze muur door de gemeente werd uitgekozen als één van de Street-Art locaties. We vinden het ontwerp zeer geslaagd en zijn vol lof over de uitvoering door Treepack en Toon Van Ishoven. De grote, gele zonnebloem straalt warmte uit en dat is precies wat wij als school willen zijn: een warme school waar kinderen zich thuis kunnen voelen en waar ze de nodige bagage meekrijgen voor de toekomst! Deze muurschildering is ook de start van het schooljaar en een aantal vernieuwingen op de school.”
Kinderen van de toekomst.
Naast het indrukwekkende beeld te St-Stevensschool werd er een tweede gevel verfraaid met een prachtige muurschildering. De jonge artiest Simon Mannaerts ging de uitdaging aan om een activerend en verbindend ontwerp te creëren dat kinderen en jongeren aanmoedigt om de vele uitdagingen van de toekomst aan te gaan.
In dit kunstwerk van Simon Mannaerts staan toekomst, duurzaamheid en mobiliteit centraal. Naast de duidelijke visualisering door middel van de fiets als vervoersmiddel, wordt het duurzame karakter vertaald door onze jeugd.
De jeugd is de verpersoonlijking van de toekomst en de uitdagingen waar de toekomstige generaties voor staan. Maar de kinderlijke fantasie kan hierbij een meerwaarde zijn. De jeugd zit vol met inventieve ideeën en motivatie om van hun omgeving een aangename, veilige en solidaire plek te maken. Deze fantasie en innovatie wordt geïllustreerd door gebruik te maken van abstracte ronde kleurvlakken (de zon, fietswiel, fantasie/brein van het kind) die positiviteit uitstralen.
De fiets is centraal aanwezig. Dit om de inspanningen die het lokaal bestuur in Ruisbroek heeft genomen om de centrale as Fabriekstraat/Karel Gilsonstraat verkeersveiliger te maken, en bij uitbreiding heel Ruisbroek, duidelijk weer te geven. Door de nabijheid van de school Jan Ruusbroec (en Wegwijzer) werd gekozen om een kind af te beelden.
Jan Desmeth, burgemeester en bevoegd voor cultuur ondernam het initiatief om samen met Treepack een streetart-traject uit te werken. “Met de eerste fase van dit streetart project willen we drie doelstellingen bereiken, het straatbeeld opfleuren, cultuur aanbieden en een boodschap meegeven. De eerste twee locaties werden gekozen in het centrum van Ruisbroek en wijk Negenmanneke. Ik ben best tevreden met de zeer geslaagde eindresultaten. Het zal ons zeker aanzetten om binnenkort na te denken over een volgende stap.” Aldus burgemeester Jan Desmeth.