TUNNELECTRIC – Openbare ruimte verjongen met kunst

De transformatie van een fiets- en voetgangerstunnel in het drukke stadscentrum van Eindhoven met FeoFlip. Met een duidelijke knipoog naar het elektronische verleden en toekomst van de stad, met de omgeving, musea, mensen en gebouwen als inspiratiebron.

HET VERHAAL

Inspiration is key. Dat werd ons duidelijk toen we aankwamen in Eindhoven om een fiets- en voetgangerstunnel te schilderen. Eindhoven vormt de bakermat van elektronica met Philips als exponent. Deze fabrikant was in de opkomstjaren van elektronica een ware pionier op de markt. Hun opzet was en is om het leven van mensen eenvoudiger te maken met innovatieve toepassingen voor elektronica, gezondheidszorg, klanten lifestyle en belichting. Reden te meer voor de artiest om een ‘elektronische passage’ te ontwerpen in de vorm van een street art galerij.
FeoFlip doopte zijn werk met de naam ‘Tunnelectric’ als een duidelijke verwijzing naar de rol van telecommunicatie en elektronica in de stad. Het was echter niet simpel voor de artiest, aangezien hij van Tenerife op de Canarische Eilanden afkomstig is.

Bij aankomst was het zo klaar als een klontje dat het een tijdje zou duren om onderzoek uit voeren met als doel iets speciaals en geschikts voor het object te ontwerpen. Samen bezochten we enkele musea, spendeerden tijd achter de computer voor research, lazen boeken en belangrijkst van al: we gingen in gesprek met de inwoners om meer te weten te komen over de regio en haar rijke geschiedenis. En oh ja, er stond ook een gigantisch UFO-gebouw uit de jaren 60 vlak naast ons.

De tunnel omvormen tot een openluchtgalerij (zij het met een dik betonnen dak) is in het verleden een zeer sterk concept gebleken. Mensen passeren er dagelijks te voet met hun hond of kinderen, en vliegen er doorheen op hun fiets en scooter. Maar het komt bijna nooit voor dat iemand stopt om een blik te werpen op de grijze en saaie muren met “old-school” graffiti tags. Met ingrepen als deze merkten we al een grote verandering terwijl we daar aan het werk waren. Een handvol mensen draait in het voorbijgaan het hoofd om, schijnbaar nieuwsgierig naar wat er met deze muren aan de hand is. Je kunt zien dat ze zich afvragen “Waarom zijn die mensen hier?” en “Wat is er aan de hand met al die verf?” Anderen roepen alleen maar iets als “Ooh mooi!” of “Mooi, ga zo door! Toch hebben we het meest genoten van mensen die de tijd nemen om te stoppen, een praatje te maken en zelfs durven te vragen wat er in de maak is.

Sommige voorbijgangers gaven ons nuttige informatie over de buurt, wat ons terugbrengt naar de openingszin: inspiration is key. Met alle verzamelde informatie kon FeoFlip alle puzzelstukjes samenplaatsen tot een mooi geheel. Zo creëerde hij een soort tijdlijn van de mijlpalen uit de geschiedenis van telecommunicatie en elektronica, gecombineerd met een levendig bio-mechanisch beest. Inspiratie voor de E-Wanna (of Iguana) putte de artiest uit eerdere trips naar het smoorhete Miami. Daar zag hij deze kapoenen met afgeleefde schubben over straat schieten terwijl hij naar zijn werk wandelde.

De andere kant van deze tunnel verdient wat meer uitleg. Het begint allemaal met elektriciteit, meer bepaald de ontdekking van elektrische stroom die door buizen loopt. Het is niet precies bekend wie dit ontdekte, maar het is belangrijker te weten dat dit een van de hoekstenen vormde voor de toekomst van de elektronica. Een paar stappen verder is iets wat je niet kunt missen: de gapende bek van een reusachtige krokodil. Sommigen zullen dit misschien interpreteren als een symbool voor angst en ontzag, maar niets is minder waar. Wie goed oplet, ziet dat dit biomechanische wezen eigenlijk een telegraaf is, het eerste apparaat dat de mens gebruikte om te tele-communiceren.

Na ons monster uit de diepte komt Dr. Nillo. Hij vertegenwoordigt het einde van het stoomtijdperk, een tijd waarin iedereen zich op nieuwe technologieën richtte die de wereld veranderden en het begin van een revolutie veroorzaakten. Spoedig volgde Eniac, het eerste apparaat dat we een thuiscomputer konden noemen. Daarna volgt een drieluik van typische FeoFlip-figuren: Lady Cassette (uitgevonden door Philips), de eerste mobiele telefoon, en Tim Berners Lee, de grondlegger en vader van het internet. En last but not least is er de I.P. pottamus, een pixel-puffend nijlpaard met een e-sigaret in zijn bek. Een verwijzing naar het eerste IP-adres en cloud-opslag. Om alles samen te brengen, schilderde FeoFlip reflecterende lijnen op de achtergrond en rond alle personages. Je hebt ze vast wel eens gezien als elektronische circuits die chips, spoelen en transistors op moederborden met elkaar verbinden.

Tot zover de geschiedenisles. Hopelijk geniet je met volle teugen van dit mooie stukje kunst.

TECHNISCHE SPECIFICATIES

  • Totale oppervlakte: 250 m2
  • Materiaal: keramiektegels en bepleisterde muren
  • Lengte: 22m
  • Breedte: 24m (buiten), 8.7m (binnen)
  • Hoogte: 3.4m (buiten), 2.4m (binnen)
  • Samenstelling: acrylverf, spuitbussen
  • Duur project: 8 dagen

Deze tunnel loopt onder de Tilburgseweg, vlakbij de Evoluon in Eindhoven, Noord Brabant (Nederland)

Met dank aan: Stad Eindhoven om ons deze kans te bieden en een speciaal dankwoord aan Giulia van https://www.blocal-travel.com/

Interesse?

Til jouw muur of ruimte op naar een hoger niveau en laat je leiden door onze kennis. Met ons bewezen proces wordt elk idee realiteit.
Maak een afspraak met onze Mural Experts:

GC Klein Boom – Putte

Na de opfrissing van het Atelier voor Creatieve Expressie (ACE) heeft ook de eventzaal van GC Klein Boom een…

Hamerstraat – Scherpenheuvel-Zichem

Na het eerdere gerenommeerde kunstwerk van TUZQ (Vos en Dotterbloem in Testelt) dat aan de haal ging met de…

Atelier voor Creatieve Expressie – Putte

De gevel van het Atelier voor Creatieve Expressie (ACE) in Beerzel is opgefrist met street art. Ter ere van…

Parking De Bond – Leuven

Wie Leuven binnenrijdt en zich parkeert aan parking de bond zal zich verwelkomt voelen door een nieuw kunstwerk. Parking…

Bring your story to Life

Til jouw muur of ruimte op naar een hoger niveau en laat je leiden door onze kennis. Met ons bewezen proces wordt elk idee realiteit. 

Contacteer ons

Treepack BV
Leuven, Belgium
Telefoon: +32 484 71 95 34
E-mail: hello@treepack.net

Get inspired

Schrijf je in op onze nieuwsbrief