Het zit hem in de boodschap, en deze keer zit ze niet in een fles. Hier is de boodschap de fles die we weggooien in onze vuilnisbakken, al dan niet recycleren, of zelf hergebruiken.
FeoFlip, een kunstenaar en schilder van Tenerife (oorspronkelijk van Lanzarote, Canarische Eilanden) kwam opnieuw bij ons, maar deze keer in Antwerpen! Bijna drie maanden lang liep hij hier rond om Trash Art te creëren.
Hij heeft zijn sporen flink nagelaten, want hij werkte niet alleen samen met Treepack, maar ook met verschillende andere organisaties zoals Piazza: een hub voor jonge creatievelingen.
14 jongeren en de kunstenaar bouwden een mestkever van afval dat ze verzamelden in hun straten en aan de rivierlijn van de Schelde. Plastic, metaal, touw, je vindt het allemaal dankzij het zwerfvuil en de ‘moderne beschaving’. Niet alleen deze mestkever zag het daglicht, verschillende andere installaties van de kunstenaar zijn nu te zien in Stormkop, Antwerpen. Meer over dit project op de Tizarte pagina.
Tijdens deze werkzaamheden ontmoetten we Thomas van River Cleanup. Deze man is de drijvende kracht achter deze organisatie, en wil heel graag onze rivieren schoonmaken. Het afgelopen jaar is hij bezig geweest met het opzetten van River Cleanup projecten in heel Europa. Tijdens River Cleanup Day – die om voor de hand liggende redenen op dezelfde dag valt als World Cleanup Day – hebben de deelnemers meer dan 6 ton afval uit de Schelde gevist. Stel je voor dat al die andere steden die dag ook meededen…
Als eerbetoon, of beter nog, een symbool voor deze epische reis van zero trash, ging FeoFlip letterlijk de rivier in en sleepte alle plastic voorwerpen die hij kon vinden eruit om dit enorme stuk te maken. Bij de kustlijn is een oude pier overgebleven, vrijwel weggespoeld door de getijden. Die fungeerde als de perfecte structuur voor de boodschap die de kunstenaar wilde vertellen:
“Als dinosaurussen in het verleden over de aarde heersten, zal afval dat in de toekomst doen. Plastics, het niet-afbreekbare afval, zullen terugkeren van de zeebodem om over de aarde en de mensheid te regeren.”
Mooi, toch? Of zet het jou aan het denken? Dat hopen wij alvast.
Ter informatie: als je toevallig in de buurt bent en dit stuk wilt bezoeken, zorg er dan voor dat je de getijden van de rivier in de gaten houdt. Op bepaalde tijden kunt je alleen de kop van de trashosaurus zien.
TECHNISCHE SPECIFICATIES
- Moeilijk in te schatten, maar zo’n 200 kg plastic en afval werden gebruikt tijdens het creatieproces.
- 3 liter verf en 2 spuitbussen
- 5 dagen hard werken: plastic uit de zompige rivierbodem halen is geen lachertje.
- Fun fact: 45 minuten met een handzaag om de eerste paal in te korten – anders zou de trashosaurus meer weg hebben van een giraf.